Jóindulatú bőrelváltozások!
top of page

Jóindulatú bőrelváltozások!



A keratosis seborrhoica (seborrhoeás keratosis, seborrhoeás verruca) az egyik leggyakoribb, korral járó, jóindulatú, hám eredetű elváltozás. Időskori „szemölcsnek” is nevezik. Nem daganat, nem anyajegy. Nem fertőző kórkép.

A faggyúmirigyekhez nincs köze, de a seborrhoeas nevet zsíros, viaszos fénye miatt kapta. Színe sárgásbarna, sötétbarna, barnás fekete is lehet. Kezdetben lapos, bőrszínű, jól körülírt, alig beszűrt papulák vagy plakkok, majd szemölcshöz hasonló, érdes felszínűvé és sötétebbé válnak. Gyakran a betegek a plakkok viszketéséről panaszkodnak.

Elsősorban az arcon és a törzsön fordulnak elő, de bárhol megjelenhet a testfelszínen, még a hajas fejbőrön is. Családi halmozódás megfigyelhető és a hajlam öröklődhet. 50 éves kor felett gyakoribb, de esetenként megfigyelhető már huszonéves korban is.

Az esztétikai problémán kívül a betegek az elváltozások kifejezett viszketéséről panaszkodnak. Felszíne könnyen ledörzsölődik, leválik, ezért gyulladásra hajlamos, irritálódhat. Az irritált seborrhoeás keratosis klinikai képe melanomához való hasonlósága miatt kelthet riadalmat.

Hirtelen bekövetkező, többszörös seborrhoeás keratosis megjelenése belszervi, rosszindulatú betegség jele lehet (Leser−Trélat-jel).


Az időskori „szemölcs” eltávolítását bőrgyógyász szakorvos végzi –az elváltozás dermatoscopos vizsgálatát követően- folyékony nitrogénes cryoterápia és/ vagy Volkmann-kanál segítségével.



A fibroma (fibroma pendulum) a jóindulatú lágyrész tumorok leggyakoribb formája. A köznyelv „futószemölcs”-ként említi, azonban ez az elnevezés félrevezető, ugyanis a fibromákat nem vírus okozza. Puha vagy durvább tapintású, kötőszövet burjánzás, kocsányos növedék. Színe megegyezhet a bőrszínnel vagy sötétbarnán pigmentált is lehet, általában a bőrhöz keskeny nyéllel csatlakozik. Kialakulási mechanizmusát pontosan nem ismerjük, de feltehetően öröklött tényezők játszanak szerepet a megjelenésében. A fibroma leggyakrabban a rendszeresen irritációnak, dörzsölésnek kitett bőrterületeken (emlő alatt, lágyékhajlat, hónalj, nyak) alakul ki, de előfordul a szemhéjakon is. Terhesség alatt, túlsúly-, inzulinrezisztencia esetén gyakoribb a fibromák megjelenése. Esztétikai problémát okoznak a Pácienseknek, azonban ha megsérülnek, akkor gyulladás és fájdalom is kialakulhat. Ha hirtelen nagyszámú fibroma és a bőr sötét elszíneződése jelenik meg a hajlatok területén (acanthosis nigricans maligna), felmerül rosszindulatú belszervi tumor jelenléte, sürgős kivizsgálást igényel.


A fibromák eltávolítását bőrgyógyász szakorvos végzi, bőrfertőtlenítést követően elektrokauter segítségével.


Elérhetőség:

Központ: 6724 Szeged, Párizsi krt. 1–3., I. emelet 1. sz. Telefon: 06-30/616-1830

Email: info@dermiron.hu Facebook: Dermiron


bottom of page