top of page
young-handsome-physician-medical-robe-with-stethoscope.jpg

Botulinum Toxin kezelés

(ránctalanítás, verejtékezés szabályozás)

Botulinum toxin kezelés

 

 

A ránctalanítás egyik közkedvelt módszere a Botulinum Toxin kezelés, mivel nagyon gyorsan kifejti hatását. A kezelés alkalmas a mély mimikai ráncok eltüntetésere, hónalji, tenyéri és talpi hyperhidrosis (fokozott verejtékezés) átmeneti megszüntetésére, arcformázásra valamint súlyos migrén kezelésére is egyaránt.

 

Mi is a Botulinum Toxin?

A botulinum toxin, egy anaerob baktérium, a Clostridium botulinum toxinja, amely a neuromuscularis junkció (idegvégződés-izom egység) kolinerg neuronjait blokkolja, gátolja az acetil-kolin felszabadulást, mely az izmokban átmenetileg gátolja az ingerület átvitelt. Ezzel ellazítja a ráncokat okozó izmokat, így nem tudják a felettük lévő bőrt „összegyűrni”, vagyis ráncokat képezni. A gyakorlati orvoslásban 1977 óta használják szemészeti indikációval (kancsalság), 1987 óta a ránctalanításra is használják. A botulinumtoxinnak 7 típusa van, melyek között az acetil-kolin gátlás mértékében van különbség. A botulinum toxin „A” szerotípusa használatos az orvos-esztétikai beavatkozások során.

 

Mely ráncok kezelésére alkalmazható a Botulinum Toxin kezelés?

Bármennyire is csodaszer a Botulinum Toxin, a működési mechanizmusából fakadóan azért vannak korlátai. A kezelés elsősorban a mimikai ráncok (dinamikus ráncok), vagyis az arcizmok által okozott mély ráncok esetében eredményes.

 • Szem környéki szarkalábak: a szemzugból kifelé futó szarkalábak

 • Szemöldökök közötti függőleges ráncok (glabella): az ún. „haragos” ráncok

 • Homlokráncok: a homlokon vízszintesen futó ráncok

 • „nyuszi ránc”: az orrnyergen futó ráncok

 • Ajak körüli marionett ráncok: az ajak területéről sugár irányban futó ráncok

 

Mely egyéb területek, deformitások, panaszok kezelésére alkalmas a Botulinum Toxin izomműködést csökkentő vagy gátló kezelése?

 • Állkapocs formázás: az arc fokozott szögletességét, férfias arcvonást kölcsönző megjelenésért felelős az erős masseter izomzat. Nemcsak esztétikai problémát okozhat, hanem rágás, nyelés közben kifejezett fájdalmat is kiválhat.

 • Gummy smile (ínymosoly): mosolygáskor a felső fogínyből 2 mm-nél több látszódik ki.

 • Szemöldök-, és ajakzug lógás (ptosis): a szemöldökök és az ajakzug környéki húzó izmok okozta deformitás oldható a Botulinum Toxin kezeléssel.

 • Nyaki ínhúrok (platysma): az állívtől a kulcscsontig húzódó húrszerű elváltozások

 • Súlyos migrén: fej-nyak régióban speciális migrén pontok találhatóak, melyek Botulinum Toxin kezeléssel a fájdalom és roham gyengíthető vagy teljesen megelőzhető.

 • Tenyér-, talp-, hónalj fokozott verejtékezése (hyperhidrosis): a verejték mirigyek verejték termelését lehet gátolni.

 

Hogyan történik a Botulinum Toxin kezelés?

A ránctalanító és az arc bizonyos területeinek deformitását okozó izmok kezelése során szigorú előírásoknak megfelelően, helyi érzéstelenítést követően, az izmokba juttatunk- speciális Botulinum Toxin fecskendő és extra vékony tű segítségével- megfelelő mennyiségű, hígított botulinum toxint.

Fokozottan verejtékező terület kezelésekor helyi hűtés mellett 12-20 pontban juttatjuk be a toxint a verejtékmirigyek környékére.

 

Mennyit időt vesz igénybe és mennyi ideig tart a hatása a Botulinum Toxin kezelésnek?

A kezelés kb. 20-30 percig tart, egy évben többször megismételhető. A ránctalanító kezelések hatása kb. 3-4 hónapig, a hyperhidrosis miatt elvégzett kezelések hatása kb. 5-6 hónapig tart.

 

Milyen eredményt várhat a ráncok esetén végzett a kezelés után?

Hatása 2-3 nap után kezdődik, 10-14 nap alatt teljesedik ki. Csaknem teljesen megszüntethetők a felületesebb ráncok, a mélyebbek pedig látványosan felszínesebbé válnak. Az arc fiatalosabb, pihentebb lesz, eltűnik a mérges ill. a szomorú tekintet. A Botulinum Toxin kezelés csak a kezelt izmok aktivitását csökkenti, vagyis a természetes mimikához szükséges izmok működése megmarad, nem lesz „lárva”arc.

 

Milyen utasításokat kell betartani ráncok esetén végzett kezelés után?

 • A kezelt területek mimikai izmait a beavatkozás utáni 2 órában intenzíven használja, hogy az izmok a botulinum toxint felvegyék.

 • A beavatkozást követő 2 órában a fejét tartsa függőlegesen, 6 órán belül kerülje a vízszintes fekvést, mert a toxin diffundálhat!

 • A szoláriumozást, a napozást., szaunázást kerülje 1 hétig, mert a hő bontja a toxint!

 • A terület erős dörzsölését 1 napig, míg a kezelt terület szem felé történő masszírozását  2 napig kerülnie kell!

 • Erős fizikai aktivitást, sportolást 3-4 napig kerülje!

 • Ne végeztessen kozmetikai kezelést 7 napig. Ezekkel ugyanis a botulinumtoxin más, kezelni nem kívánt területekre is kerülhet!

 

Milyen utasításokat kell betartani fokozott verejtékezés esetén végzett Botulinum Toxin kezelés után?

 • 3-4 napig kerülje az erősebb fizikai aktivitást, sportolást, izzadással járó tevékenységeket!

 • 3-4 napig ne használjon dezodort!

 

Milyen mellékhatások alakulhatnak ki a kezelés után?

Közvetlenül a kezelés után a szúrások helyén néha bőrpír és enyhe duzzanat alakulhat ki. Ritkán előfordulhat 1-2 napig tartó fejfájás, a közeli izmok gyengesége (pl. a felső szemhéjnál ptosis, szemhéjlógás), ekkor meg kell várni, amíg spontán visszatér az izomműködés. A szúrás miatt bevérzés megelőzésére preventív szedett vérhígítókat néhány napra el kell hagyni a beavatkozás előtt.

 

A kezelés biztonságos-e?

A több évtizedes alkalmazása alatt összegyűlt adatok szerint az éveken át folytatott kezelés biztonságos. Pontos adagolás esetén a botulinum toxin káros hatás visszamaradása nélkül, teljesen lebomlik, helyreáll az izom-ideg közötti ingerület átvitel, így az izomzat újra képes összehúzódni, valamint visszatér a verejtékmirigyek és idegvégződések közötti inegrületátvitel is, így ismét termelnek váladékot. Mellékhatás ritkán alakul ki, azok enyhék és teljesen megszűnnek.

 

Milyen gyakran ismételhető meg?

Két kezelés között legalább 3-5 hónapnak kell eltelnie. Minél többször történik Botulinum Toxin kezelés 40 éves kor környékéig, annál tovább tart a kezelés hatása, valamint az eredmény kiváltásához szükséges botulinum toxin mennyisége is egyre kevesebb lesz. Azonban nem szabad megfeledkezni a bőrünk normális öregedéséről, mely miatt 50 éves korunk felett már 3-4 hónapnál tovább nem tart a szer hatása, ill. az erősen mimikázó pácienseknek nagyobb dózis szúrása mellett is gyorsabban térnek vissza a mimikai ráncai.

Mikor nem lehet elvégezni ráncok esetén a kezelést?

 • Allergia a Botulinum Toxinra, vagy az injekció bármely egyéb összetevőjére (pl. humán szérum albumin)                                             

 • Helyi bőrgyulladás                                                         

 • Neuromuscularis betegség: Myasthenia gravis, Eaton Lamber syndroma

 • Terhesség, ill. szoptatás                                                               

 • Botulinum toxin adása nem ajánlott 18 év alatt és 65 év felett

Amennyiben időpontot szeretne foglalni erre a szolgáltatásunkra, vagy bármilyen kérdése adódna, kérjük keressen minket a megadott elérhetőségek egyikén minden hétköznap munkaidőben!

bottom of page